bloggen hoe begin ik

Bloggen

bloggen hoe begin ik

Waar moet een blog aan voldoen?

Gisteren zat ik met een paar inspirerende ondernemers te denkstormen. Het onderwerp was “kennis delen”. Waarom delen we kennis en wat levert het ons op? Interessant om met elkaar hierover na te denken.

Wij zagen genoeg voordelen van het delen van kennis. Kennis delen doe je onder andere door te bloggen. Maar hoe begin je? Waar schrijf je over? En waar moet een blog aan voldoen?

Authentiek

Authentiek is een woord dat gisteren regelmatig werd gezegd. Blijf bij het bloggen jezelf, ben eerlijk en geef zonder te willen ontvangen. Veel van ons denken onvoldoende kennis te bezitten om te delen, of zijn bang om afgerekend te worden door het delen van foute informatie. Maar wat is fout? Je leert van de feedback die je krijgt op je bloggen. Dat kan nooit erg zijn. Zolang je maar oprecht bent.

Waar moet het over gaan?

Misschien denk je dat je niet zoveel weet om over te schrijven in je bloggen. Dat is niet waar. Op jouw vakgebied weet je meer dan je denkt. Omdat het voor jou heel vanzelfsprekend is hoeft dat voor anderen nog niet zo te zijn. Laat van je horen.

Eén onderwerp per blog

Een blog heeft maar één onderwerp. Waarschijnlijk krijg je bij het schrijven van je blog nieuwe ideeën die je wilt uitleggen. Dat is dan een mooi onderwerp voor een ander blog. Heb je er meteen het volgende blog klaarliggen.

Consequent

Blijf consequent in je taalgebruik maar ook in het delen van je kennis. Kies een frequentie die bij je past, en houd je daar ook aan. Plaats en deel je blog op een vast tijdstip. Bijvoorbeeld om de drie weken op een dinsdag. Dat is de frequentie die ik aanhoud. Maar het kan even goed om de drie maanden zijn, of elke week. Als je maar consequent bent. Dat wekt vertrouwen.

Maak opsommingen

Lezers zijn blij met opsommingen. Het leest prettig en snel. In één oogopslag kunnen lezers kennis tot zich nemen. Lees meer over schrijftips in mijn blog:

Verrijk je blog met video of afbeeldingen

cursus bloggen

Geduld en volhouden

Ondernemers hebben meestal geen geduld. Ze willen resultaat van hun inspanningen zien. Jij ook? Dan is dit punt een grote uitdaging voor je. Bloggen geeft niet snel een resultaat. Daar heb je een lange adem voor nodig. Heb geduld en houd vol.

Kennis delen is leuk!

We zijn ondernemer geworden omdat we geld willen verdienen met het delen van onze kennis. Het is gewoon leuk om te vertellen over je business. Blijf het plezier erin zien ook al denk je dat je met het delen van je kennis geen resultaten boekt. Jouw kennis helpt een ander. Dat is een resultaat. Dat is leuk!

Verwijs naar content van andere schrijvers

Om je blog te verrijken kun je verwijzen naar andere bloggen. Het blok van Simon Vreeman geeft je 5 tips voor een corporate blog. Goede extra tips bij dit blog. Ik hoop je hiermee extra te kunnen helpen.

Originele content

Knippen en plakken van andere blogs biedt weinig meerwaarde. Je kunt wel linken naar andere bloggen om je punt duidelijk te maken, maar schrijf zelf unieke content. Daar komt dat woordje authentiek weer om de hoek kijken. Gekopieerde content op je website wordt ook nog eens gestraft door Google. Dat is slecht voor de ranking van je website.

Meer schrijftips bij bloggen

Uitbesteden

Hoeveel levert het je nog op als je dagen over een onderwerp moet nadenken? Hoe leuk is het als je zwetend achter je pc zit om de letters in de goede volgorde te zetten? Soms is hulp inschakelen een betere optie. Ik wil je helpen door jouw verhaal te vertalen in een blog. Ik kan je blog herschrijven of ik maak een blog voor je nadat ik je heb gesproken. Hoef je zelf helemaal geen letter op papier te zetten. Neem contact met me op voor de mogelijkheden.

Heb jij nog tips?

Ik zou het leuk vinden als je die met ons wilt delen. Heb je hulp nodig? Neem dan contact met me op.

06-30490522 of info@landjetekst.nl

Uiteraard ben ik ook online op verschillende plekken te vinden. Zie je de chat op de website? Dan ben ik online en kan je direct je vraag aan mij stellen.

webcoaching

UITGELICHT

Webcoaching

4 gedachten over “Bloggen”

 1. Hoi jolanda, bedankt voor de tips. Ik blog nu ook al een tijdje. Heb het heel lang volgehouden om het wekelijks te doen. Door de drukte is dit het eerste wat er bij inschiet. Maar ga binnenkort weer wat schrijven. Dank je. Fijne dag Corine

  1. Hoi Corine,

   Goed van je! Elke week is inderdaad heel intensief. Je kunt beter kiezen voor een minder intensieve frequentie en je daar ook aan houden.
   Je bent goed bezig hoor. Leuk!

 2. Hoi Jolanda,

  Heldere informatie. Binnenkort ga ik bloggen en dan zal ik aan al die tips en adviezen denken die ik van je krijg.

  Groet,

  Jan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *