kleurgebruik op je website

kleurgebruik op je website

Ik werd verrast door één van mijn Twittervolgers die mij vroeg naar het kleurgebruik op mijn website. Ze vroeg mij of ik bewust de kleuren van de KPN heb gebruikt op mijn website om betrouwbaar over te komen.

Het is geen seconde in mij opgekomen dat de keuze voor de kleuren op mijn website deze associaties oproepen. Dat wilde ik verder onderzoeken.

Wat is de het kleurgebruik op je website? Kleuren doen iets met mensen en dat kun je gebruiken in de communicatie via je website.

Smaak of objectieve normen

Natuurlijk is het kiezen van kleuren voor je website een kwestie van smaak. Ik heb altijd iets met de frisse kleur groen gehad en ik vind paars een mooie kleur. Dat waren de uitgangspunten voor het kleurgebruik op mijn website. Ik heb mijn kleuren gekozen op basis van de kleurencirkel.

De kleurencirkel

We kennen allemaal het onderscheid tussen warme en koude kleuren.Koude kleuren zijn de kleuren in het onderste gedeelte van de kleurencirkel. Warme kleuren in het bovenste gedeelte. De warme, roodachtige kleuren, springen meer in het oog dan de koude.

Logisch

Als je deze informatie gebruikt in het gebruik van kleuren op je website, dan kies je warme kleuren voor de objecten die moeten opvallen. Bijvoorbeeld de banaan. Geen wonder dat buttons meestal oranje zijn. En de koude kleuren zijn dan meer geschikt voor de achtergronden.

Analoge kleuren, Complementaire kleuren of Monochromatische kleuren.

Ik heb voor mijn website gekozen voor Analoge kleuren, dit zijn kleuren die naast elkaar liggen op de kleurencirkel. Deze kleuren vullen elkaar aan.Wil je meer onderscheid tussen objecten maken dan kun je beter kiezen voor complementaire kleuren, dit zijn tegenover elkaar liggende kleuren op de kleurencirkel.De monochromatische kleuren zijn kleuren die gevormd worden door één kleur die je met wit en blauw lichter of donkerder gemaakt.

Contrast

Het is al langer bekend dat een sterk contrast helpt om beter en sneller je webteksten te lezen. Het advies voor zwarte tekst op een witte achtergrond blijft een goed advies om je boodschap goed over te brengen. Een lichtgrijze letter op een donkergrijze achtergrond ziet er misschien wel mooi uit, maar komt de leesbaarheid niet ten goede.

Passende kleuren

Als je een andere kleur wilt gebruiken op je website maar je wilt wel dat de kleur past bij je huisstijl kleuren dan is de website www.ColorBlender.com een aanrader. Hier kan je je RGB kleur invullen en dan krijg je vijf passende kleuren die je in combinatie kunt gebruiken.

Reactie op kleurgebruik

Zonder dat ik het wist heb ik gekozen voor een goede kleurencombinatie. Groen staat voor veiligheid. Logisch als je bedenkt dat het veilig is om door het groene licht te lopen en als je in veiligheid wil komen tijdens noodsituaties moet je de groene bordjes ‘Nooduitgang’ volgen.

Groen heeft vele kanten maar ik benoem graag dat de kleur groen een reactie van vredige kalmerende rust oproept. Het werken in een groene omgeving heeft een activerende werking op lichaam en geest. Best een goede keus toch, groen? Ik ben er blij mee.

Lees meer in dit artikel over de betekenis van kleuren.  De HTML-wijzer heeft per kleur de eigenschappen voor je op een rijtje gezet.

Webteksten


website nodig

Website nodig?

Heb je nog geen website? Voldoet je website niet meer aan je wensen? Is je website verouderd? Als je niet zeker weet of je website aan vervanging toe is laat dan eerst een webscan uitvoeren.

Ik heb een nieuwe website nodig >

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *