Multitasken, slim of juist niet?

multitasken.-web


Multitasken
is hot. Ik zit achter mijn computer, ik gebruik twee beeldschermen en mijn Iphone ligt voor mijn neus.  Ik heb zeker 10 tabbladen van mijn webbrouwser in gebruik om up to date te blijven. Als de wasmachine piept, ren ik naar boven om deze snel te verwerken terwijl ik op mijn telefoon de Twitterberichtjes in de gaten houd. Ik luister met één oor naar mijn kinderen of daar alles goed mee blijft gaan en de radio zingt zachtjes op de achtergrond. Multitasken. Vooral vrouwen zijn er heer en meester in. Tenminste dat dacht ik.

Onderzoek naar Multitasken

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat we helemaal niet zo goed zijn in multitasken. Maar we multitasken omdat het ons een goed gevoel geeft. Kijk eens wat ik allemaal heb gedaan, en ook nog eens tegelijkertijd!  Het huiswerk maken is immers dragelijker als de tv aanstaat en door op alle socialmedia kanalen te anticiperen voelen we ons voldaan. Multitasken is daarom pop

ulair maar is het ook effectief? Onderzoek heeft uitgewezen dat het helmaal niet zo productief is.

 

 

Moderne tijd en Mulitasken

Hoe vaak horen we om ons heen of vertellen we zelf aan anderen dat we haast hebben of dat het druk is? Om te reageren op de eisen van deze tijd zijn we gaan multitasken.  Mulitasken staat voor de menselijke poging om tegelijkertijd zo veel mogelijk dingen te doen op een hoog tempo.

Begin jaren 2000 was iedereen enthousiast over het idee van mulititasken. Er werden trainingen voor gemaakt om je tips te geven hoe je zoveel mogelijk taken tegelijkertijd kon doen. Nu we het net een beetje onder de knie lijken te hebben blijkt uit onderzoek dat het helemaal de verkeerde kant op gaat. Onze hersenen kunnen het multitasken niet aan.

Gevaar van Multitasken

Multitasken is zelfs zo gevaarlijk dat er wetten voor zijn gemaakt om het te verbieden. Denk hierbij aan bellen en rijden tegelijkertijd. Recent onderzoek heeft aangetoond dat er bij medewerkers die worden afgeleid door mailtjes en telefoontjes een daling van het IQ te zien is. Deze daling is twee keer zo sterk als de daling die is geconstateerd bij marihuana rokers. Schokkend toch?

Kosten van Multitasken

De werking van de hersenen

Zoals een goed onderzoek behoort aan te geven wordt het verlies aan IQ  vertaald in geld. Als ik het artikel over het onderzoek moet geloven dan heeft de informatieoverload door mulitasken de Amerikaanse economie 650 miljard dollar gekost aan productiviteit. Per jaar!

Onze hersenen blijken niet meer dan twee complexe samenhangende activiteiten in één keer te kunnen behandelen. Het taakbeheer zit in de prefrontale cortex. Dit is het voorste gedeelte van de hersenen en vormt het doel. Het doel is bijvoorbeeld,  ik wil een banaan. Actie: het achterste gedeelte van de prefrontale cortex praat met de rest van mijn hersenen zodat mijn hand naar de fruitschaal reikt. Maar wat gebeurt er als er meerdere doelen komen?

Doelen

Na uitgebreid onderzoek blijkt dat je hersenen maar twee doelen kunnen nastreven. Er zal bij meerdere doelen altijd doelen afvallen totdat er maar twee doelen overblijven. Sommige wetenschappers zeggen dat meerdere doelen wel mogelijk zijn afhankelijk van het doel. Sommige doelen doe je zo vaak dat er een soort automatisme is ontstaan. Deze doelen zijn gemakkelijker te verwerken voor je hersenen als extra doel. Het is ook zo dat sommige handelingen in andere delen van je hersenen plaatsvinden en dan kan weer wel als extra doel worden opgenomen.

multitasken

 

Muziek luisteren

Is muziek luisteren tijdens het werk ook minder productief? Gelukkig niet. In geval van muziek luisteren schijnt het anders te werken. Onze hersenen gebruiken een speciaal onderdeel om te luisteren naar muziek. Je kunt dus luisteren naar muziek terwijl we anderen dingen doen. Pff gelukkig maar.

Singletasking is de toekomst

Weg met multitasken en richt je in de toekomst op singletasking.
Richt je dus op één taak. Hoe doe je dat?

Ik heb hiervoor wat tips gelezen en ik ga het volgende doen:

  1. Ik ga voortaan (proberen) maar 1 tabblad in mijn browser te gebruiken. Daarmee verplicht ik mezelf om na te denken wat ik nu de belangrijkste taak vind.
  2. Ik ga elke dag een planning maken voor de volgende dag. Het schijnt te helpen als ik de taken niet alleen opschrijf maar deze taken ook met iemand bespreek. Tja, dat wordt met een eenmanszaak een beetje lastig. Ik besluit het elke avond aan mezelf voor te lezen en mezelf te vragen of ik het ermee eens ben. (hoop alleen dat er dan niemand  thuis is die mij hoort en me voor gek verklaard)
  3. Het helpt om van werklocatie te veranderen. Niet alleen een keer opstaan voor een kopje koffie of een tussenpauze om de was te doen. Maar het blijkt dat ik daadwerkelijk een andere locatie moet zoeken om te werken. In de huiskamer, de tuin, een externe werkplek of het park.
  4. Sommige bedrijven schijnen al bureaus te hebben met wieltjes, zodat de medewerker van locatie kan veranderen wanneer hij dat wil. Lijkt me echt cool. Ik heb geen wielen onder mijn bureau, maar ik heb wel de mogelijkheid mijn laptop mee te nemen om regelmatig van werkplaats te veranderen. Dat ga ik dan toch maar vaker doen

Zal het werken, Singletasking?

Het gebeurt vaker dat er weer nieuwe ideeën en onderzoeken zijn naar ons welbevinden, onze hersenactiviteit en onze productiviteit. Je kunt er in meegaan en de tips volgen of je kunt je eigen weg kiezen. Ik vind het interessant en het lijkt mij de moeite waard om de tips op te volgen. Het zal zeker wat rust geven. Maar of ik ook productiever word? We zullen het zien.

 

UITGELICHT:

Een Gratis handleiding voor een onweerstaanbare website.

Download direct!