opsomming

Waarom een opsomming in je webteksten onmisbaar is!

Webteksten schrijven is best een ingewikkelde puzzel. Een opsomming in je webteksten is een onmisbaar stukje van die puzzel.

We weten dat schermlezers ongeduldig zijn. Ze zoeven van links naar rechts over het scherm en van boven naar beneden vliegen ze door je webteksten heen.

Wist je dat je bezoeker opmerkelijk meer informatie opneemt van jouw webteksten als je gebruik maakt van opsommingen? Voeg daarom waar mogelijk, altijd een opsomming toe.

Maar maak je opsomming niet te lang!

 

Wat is de ideale lengte en opmaak van een opsomming?

 1. Maak de informatie overzichtelijk.
 2. Maak lijstjes niet langer dan 7 dingen.
 3. Houd de regels het liefst even lang.
 4. Houd de tekst in ieder geval op 1 regel.
 5. Maak een woord af en toe vet om op te laten vallen.
 6. Bedenk dat de eerste en de laatste zin de meeste impact heeft.
 7. Geef een opdracht voor meer impact!

Op gebiedende toon schrijven zorgt voor actie. Schermlezers vallen in slaap door de hoeveelheid tekst die ze willen/moeten doorworstelen. Door te vertellen wat ze moeten doen komen ze in actie. Je zet ze daarmee ‘aan’. Dat vinden je websitebezoekers fijn. Grappig he?

 

Cijfers of bullets?

Wist je dat cijfers meer kracht hebben dan bullets. De boodchap wordt beter onthouden. Er waren 7 punten waar ik rekening mee moest houden…. wat was dat ook alweer…. Het werkt! Dus indien mogelijk maak van je opsommingsteken een cijfer.

 

Wat is er mis met ons kortetermijngeheugen?

Als je webteksten gaat schrijven let er dan op dat je bezoeker een beperking heeft met zijn kortetermijngeheugen. We kunnen nu eenmaal niet meer dan maximaal 7 dingen in ons kortetermijngeheugen vasthouden. Overspoel je lezer dus niet met informatie maar bied je informatie behapbaar aan.

 

Waarom is witruimte tussen je webteksten belangrijk?

Opsommingstekens zorgen ook voor witruimte tussen je webteksten. Daardoor krijgt je tekst meer ruimte om te ademen. Je oog wordt naar de blokken tekst getrokken en daardoor kan je springend door de webteksten heen lezen. Dat geeft controle en rust.

 

Voorkom dat je webteksten worden gezien als tekstbakstenen

Tekstbakstenen zijn woorden grote stukken tekst die als een baksteen aan elkaar zijn geplakt. Er zit geen rust in en het is moeilijk om je door de tekst heen te worstelen. Er ontstaat een natuurlijke afkeer omdat je geen moeite wilt doen om te lezen wat er staat. Je lezer haakt af en gelooft het wel. Ideaal als je tekst moet produceren waarvan je liever niet wilt dat mensen het lezen. Bijvoorbeeld algemene voorwaarden pffff. Ik had laatst een bedrijf die algemene voorwaarde hanteren van 55 pagina’s. Als het dan ook nog een klein lettertype en geschreven wordt in tekstbakstenen en ook nog eens in een ambtelijke taal, dan weet je zeker dat niemand de tekst leest. Net als jij. Als je hier al bent aangekomen heb ik respect voor je. Ik kan nu net zo goed mijn tekst herhalen want weinig kans dat je het gaat lezen. Dus laten we het nog eens over opsommingen in je webteksten hebben zonder opsommingen te gebruiken. Wat gebeurt er als we webteksten presenteren als tekstbaksteen. Dan snap je ook waarom lijstjes in je webteksten onmisbaar zijn! We weten dat schermlezers ongeduldig zijn. Dat heb ik je net al verteld. Net als dat ze zoeven van links naar rechts en van boven naar beneden door je webteksten. Schermlezers willen bediend worden, ze zijn ongeduldig en lui. Je schermlezers nemen opmerkelijk veel meer informatie op als je gebruik maakt van opsommingen. Maar trap niet in de valkuil je lijstjes te lang te maken. Wat dat kans ons brein niet aan. Wat is dan de ideale lengte en opmaak van een opsomming? Maak de informatie in ieder geval overzichtelijk, maak lijstjes niet langer dan 7 dingen, houd de regels het liefst even lang, houd de tekst in ieder geval op 1 regel, je kunt een woord af en toe vet maken om op te laten vallen. Bedenk dat de eerste en de laatste zin de meeste impact heeft. Wil je nog een keer weten wat er mis is met ons kortetermijngeheugen? Als je webteksten gaat schrijven let er dan op dat je bezoeker een beperking heeft met zijn kortetermijngeheugen. We kunnen maximaal 7 dingen in ons kortetermijngeheugen vasthouden. Overspoel je lezer dus niet met informatie maar bied je informatie behapbaar aan. Waarom is witruimte tussen je webteksten belangrijk? Begin je vast door te krijgen als jij je door deze tekstbaksteen aan het worstelen bent. Respect overigens. Opsomtekens zorgen ook voor witruimte tussen je webteksten. Daardoor krijgt je tekst meer ruimte om te ademen. Je oog wordt naar de blokken tekst getrokken en kan springen door je webteksten. Dat geeft controle en rust.

 

Daar heb je nu behoefte aan he? 😉 Weinig kans dat je de elk woord van de tekst hierboven hebt gelezen.

 

Bekijk nu jouw webteksten met ander ogen

Bekijk je webteksten nu nog een keer met deze informatie in je achterhoofd. Zijn er opsommingen te maken van de huidige tekst? Bijvoorbeeld van:

 • Kenmerken
 • Aandachtspunten
 • Problemen
 • Je unieke aanpak
 • Pijnpunten
 • Oplossingen

Herschrijf je tekst en voeg opsommingen toe. Je lezer zal er blij mee zijn!

 

Scoren met je website!

Wil je meer weten over hoe je kunt scoren met je website? Volg dan de onlinetraining Scoren met je website. Daarin vertel ik je precies wat je moet doen, hoe je het moet doen en welke tools je kunt gebruiken om je werk eenvoudiger te maken en het effect groter.

Succes!

 

Lees meer over de opbouw van je webteksten >


scoren met je website

Scoren met je website doe je zo!

Een online training waarin ik je alle geheimen van een goede website vertel.


Meer weten over deze online training

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *