seo tips

10 SEO tips

10 SEO tips

Ik heb 10 SEO tips voor je op een rij gezet voor effectieve webteksten. Er is genoeg informatie te vinden over SEO (Search Engine Optimalization) of ook wel zoekmachinevriendelijk schrijven. Dit rijtje kan je helpen. Doe er je voordeel mee.

SEO tip 1. Gebruik title-tags voor SEO

Wanneer je in zoekmachine Google gaat zoeken dan zie je bij de resultaten in het blauw geschreven een titel waar je op kunt klikken. Dit is een title-tag. De woorden daarvan staan geschreven tussen de html-code op je website tussen <title></title>. Wanneer je de titletag goed schrijft is het uitnodigend om op te klikken. Als je dan ook de juiste zoekwoorden gebruikt kan het verkeer vanuit zoekmachines flink groeien. De titeltags worden door de zoekmachine als eerste opgepakt.

SEO tip 2. Zorg voor een laag google-bounce rate of exit-rate

De Google Panda Update geeft aan dat je website aantrekkelijk is als je een lage bounce-rate hebt. Maar wat is dat? En is dit terecht?

Een lage bounce-rate is het percentage van bezoekers dat afhaakt bij de eerste pagina. Stel je Twittert een berichtje over een bepaald onderwerp en linkt naar een blog van je. Wanneer de lezer van je berichtje klikt op je link, het bericht direct in beeld ziet en leest om vervolgens de pagina weer af te sluiten, telt dit mee in je bounce-rate. Hiermee wordt je rate hoger. Terwijl het de bedoeling is dat de rate lager wordt, dat je lezers meer willen lezen en doorklikken.

Ik vind dat dubieus. Want Google zegt ook dat het belangrijk is je lezer te bedienen, ze de weg te wijzen om ze vervolgens zo snel mogelijk te voorzien van de informatie die ze zoeken. In dat geval is een hoge bounce-rate juist goed. Maar vooralsnog geldt, een lage bounce-rate is beter.

WordPress Hosting heeft hier een artikel over geschreven.

SEO tip 3. Zorg voor originele en voldoende content met de juiste zoekwoorden

Dit is inmiddels een schot voor open doel. Content kopiëren van andere sites en te veel of te weinig zoekwoorden gebruiken in je webteksten helpen niet mee in je ranking. Uitgangspunt is dat je de tekst schrijft voor je bezoeker en niet voor de zoekmachines. Lees meer hierover in mijn blog, tips voor scanbare en vindbare tekst.

SEO tip 4. Zet een alttekst bij je afbeeldingen

Een goede alttekst met de juiste zoekwoorden helpen mee aan het verbeteren van je ranking. Google kan de afbeeldingen nog niet juist interpreteren maar tekst wel. De altteksten worden door de zoekmachines doorzocht op relevantie. Zorg er daarom voor dat je zoekwoorden gebruikt bij de atltekst van je afbeelding.

Een afbeelding wordt toegevoegd met de html-code <img title=”title van je afbeelding” src=”locatie afbeelding” alt=”zoekwoorden” /> Alt staat voor, alternatieve tekst. Hier kan je dus schrijven wat je wilt zonder dat dit invloed heeft op de naam van je afbeelding of waar de afbeelding vandaan gehaald moet worden. Maar de woorden worden wel door zoekmachines gebruikt om de afbeelding te indexeren. Je webbouwer weet er zeker meer van.

SEO tip 5. Gebruik <h1> en <h2>

Gebruik de html codes <h1, 2 en 3>. De h staat voor header. Met deze codes maak je kopjes aan. Het lezen van een internetpagina gaat zoals het lezen van een krant. De koppen worden gelezen en wanneer het aantrekkelijk lijkt, leest men de rest van het artikel. Gebruik per pagina maar één keer een <h1>  met de belangrijkste zoekwoorden. De overige kopjes zet je in <h2> of <h3>. Gebruik niet lager dan <h3>. Google is dol <h> tags. Maar ook hier geldt, niet overdrijven, maar schrijf voor je bezoeker. Overzichtelijk en duidelijk.

SEO tip 6. Linken blijven belangrijk

Het hele World Wide Web hangt met linken aan elkaar. Google kijkt of je website goed linkt. Wijs je de weg voor je bezoeker door goede interne links? En laat je weten waar jij je kennis haalt met externe links? Beide linken zijn belangrijk voor de ranking van je website. Zorg er dus voor dat je bezoeker niet verdwaald en werk aan je betrouwbaarheid door te laten zien waar jij je kennis haalt.

Hoe meer mensen van verschillende locaties naar je site linken hoe hoger de ranking. Hoe meer mensen de website waar je naar verwijst interessant vinden, hoe beter je scoort. Zorg dat je linken een goede linknaam hebben. De naam moet vertellen wat de lezer vindt als hij erop klikt. Zie ook hiervoor in mijn blog scanbare en vindbare tekst.

SEO tip 7. Gebruik een kruimelpad

Een kruimelpad is de aanduiding bovenin de pagina waarin je verwijst waar je bezoeker zich op dit moment bevindt. Het kruimelpad van LandJeTekst staat rechts bovenin. Een kruimelpad is een must have om je usability te optimaliseren, maar je helpt ook de zoekrobot met het indexeren van je website.

SEO tip 8. Snelheid van je site

Zorg dat je website is gehost bij een betrouwbare host die stabiel draait. Wanneer de host vaak offline is kan de robot je site niet vinden en wordt je content dus ook niet meegenomen in je ranking. Zorg ook voor een technisch goede site. Google redeneert, wanneer een site snel wordt geladen wordt ie ook beter gelezen. De snelheid telt dus mee.

SEO tip 9. Zorg voor duidelijke URL’s

URL staat voor Uniform Resource Locator. Website’ s worden aangeduid met een internetadres, de URL. De URL heb je nodig om een link te maken. Elke pagina van een website heeft een eigen URL. De robots van zoekmachines houden niet van rare tekens in je URL, zorg voor een statische URL. Vraag hiernaar bij je webbouwer.

SEO tip 10. Blijf vrienden met je bezoeker

De bezoeker van je website is je belangrijkste uitgangspunt. Ik kan dat niet vaak genoeg benadrukken. Je bezoeker is ook het uitgangspunt van Google. Gebruik geen trucs, koop geen linken en gebruik niet teveel zoekwoorden waardoor je webtekst onleesbaar wordt. Denk aan je doelgroep en zorg voor zuivere content. Daarmee bedien je de bezoeker van je website en uiteindelijk ook jezelf.

Ga vandaag nog aan de slag met deze 10 SEO tips 21012. Wil je de zorg voor een goede webteksten uit handen geven? Laat je webteksten schrijven of herschrijven door LandJeTekst.

Neem gerust contact met mij op.

SEO tips toepassen? Gewoon doen!

 

Webteksten uitbesteden >