U of jij in je webteksten?

u of jij in je webteksten

Je bent druk bezig met hetindelen van je website. Je webbouwer is fanatiek bezig met de door jou zorgvuldig uitgekozen kleuren en de indeling die jij voor ogen hebt. Je hebt de Gratis Toolkit van LandJeTekst gedownload en je bent nu druk bezig met je webteksten. Je wilt natuurlijk actieve webteksten schrijven maar je vraagt je af, gebruik ik op mijn website u of jij als aanspreekvorm in mijn webteksten?

Regels

Het liefst doen wij wat er van ons verwacht wordt. Dat wat aansluit bij de omgangsnormen. We willen ons houden aan de regels. Daarom is het kiezen van de aanspreekvorm een uitdaging. Dit is namelijk niet te vangen in regels. De betekenis is gelijk, je spreekt iemand ermee aan. Maar de lading is anders. Gebruik je nu u of jij?

Beleefdheidsnorm

De meeste van mijn leeftijdsgenoten hebben de u-vorm geleerd in combinatie met beleefdheid en respect. Je spreekt mensen met respect aan door u te zeggen. Sommige van mijn vriendjes en vriendinnetjes vroeger op school zeiden nog u tegen hun ouders. Mijn ouders waren daar wat vrijer in en vonden en vinden dat respect en beleefdheid niet in het woordje u zit. En zo is het.

Volgens de geschiedenis van de Nederlandse Taal, spraken jongeren in 1987 tussen de 14 en 17 jaar hun ouders aan met je of jij. Terwijl diezelfde ouders hun ouders nog wel met u aanspraken.

advies klein

Verwarrend

Maar ik ben het ermee eens, het is af en toe verwarrend. Ik ben 42 jaar en ik word in de kroeg gemakkelijk aangesproken met je of jij. Maar als ik in een netwerkbijeenkomst sta te praten met een jonge ondernemer word ik pijnlijk met u aangesproken. Alsof ik een klap in mijn gezicht krijg. Dat u-woordje geeft mij een gevoel van afstand. Alsof ik niet meer kan meepraten met wat de jonge ondernemer doet en denkt.

Aan de andere kant word ik op straat door een kleuter nageroepen: “He jij! Ga ’s aan de kant….!!” En dan voel ik toch weer het gemis aan respect. Zit dat dan in het woordje jij? Of aan de toon die wordt gebruikt. Terwijl ik merk dat als ik met mijn oma van 85 praat dat ik de woorden u en jij door elkaar gebruik. Het is dus best verwarrend.

Betekenis.

Welke betekenis geven wij aan de woorden u en jij/je. U staat voor afstand, respect, zakelijkheid en status en ook nog voor beleefdheid en onderscheid. U geeft ook gemakkelijk een verwijdering, afstand aan.

Jij en je is informeel en klinkt kameraadschappelijk en vertrouwd. Als u het teken van afstandelijkheid is, dan staat je/jij voor solidariteit, schouder aan schouder staan.

Keuze

Als je deze betekenis meeneemt in je afweging om te kiezen voor een aanspreekvorm in je webteksten, dan kan je stellen:

1. Voelen we een afstand of willen we die afstand aangeven dan kiezen we voor de u-vorm.

2. Willen we meer genegenheid, gelijkheid en broederschap dan kiezen we voor de jij-vorm.

Belangrijker denk ik is dat je moet kiezen voor een vorm die bij jou past. Als jij in het dagelijkse leven iedereen die je niet kent met u aanspreekt dan is de u-vorm een geschikte vorm voor jou. Maar als je zelf veel gebruik maakt van de aanspreekvorm je/jij en je gebruikt op de website de u-vorm dan sluit  het beeld dat je daarmee schept niet aan bij de werkelijkheid. Met als resultaat: verwarring.

Toevlucht

Als je niet kunt kiezen tussen jij- of de u-vorm, dan kan je nog voor de tussenoplossing de je-vorm kiezen die sterk in opmars ligt. Het je waarmee iedereen wordt aangesproken. Het is een lichtere vorm van de aanspreekvorm jij, maar evengoed een prettig alternatief voor men. Je en u zijn in het verlengde van elkaar gaan liggen.

Wil je weten hoe jij je webteksten kan vertalen van u naar je dan kan jij nu contact met mij opnemen ik help je daar graag mee. 🙂

 

Waarom aandacht voor webteksten


 

webteksten herschrijven

UITGELICHT

Webteksten laten herschrijven